8 triků s koloběžkami pro začátečníky

8 tricks på løbehjul for begyndere - ScootWorld.dk 8 tricks på løbehjul for begyndere - ScootWorld.dk

Tailwhip, barspin, manuály - to všechno je trochu jiné, když se chcete vyzvat k něčemu jinému než jen k válení na koloběžce. Myslíme si, že jen málokterý zážitek předčí ten, který získáte, když se poprvé naučíte nový trik. Proto bychom vám rádi nabídli našeho průvodce, jak se začít učit některé základní triky na koloběžce. Triky, které vám pomohou pokročit, jakmile je zvládnete a budete je umět dokonale provést v devíti případech z deseti.

8 skvělých triků na koloběžce

Všechny začátky jsou těžké. Proto vám přinášíme několik tipů, jak postupovat při učení, abyste se stali respektovaným jezdcem.

1: Bunnyhop 

Přimějte svůj skútr, aby se odlepil od země.

Bunny hop je jedním z prvních triků, které byste se měli na koloběžce naučit. Díky němu zvládnete techniku, která vám pomůže zvednout koloběžku ze země - proto je to jeden ze základních triků, který vám připraví půdu a umožní pochopit nespočet dalších skvělých triků. Například tailwhip, na který se podíváme později - ale také grindy a mnoho dalších různých typů triků.

Nezapomeňte pokrčit kolena a vyskočit nahoru, zatímco držíte tyč a zvedáte celou koloběžku nahoru. Tento trik se lépe nacvičuje, když je koloběžka mírně v pohybu. A pro začátek nejlépe na rovném povrchu. V opačném případě jde o nácvik načasování. Čím více pokrčíte kolena, tím výše budete schopni vyskočit - vše je o načasování! 

2: Tailwhip 

Vyskočte a otočte se o 360 stupňů kolem osy tyče.

Než se pokusíte o tailwhip, začněte tím, že koloběžku dostanete pořádně do vzduchu. Jednoduše vám pomůže, když budete mít nacvičené bunny hopy, abyste je dobře zvládli, než přejdete k tomuto klasickému triku. I když mnoho začátečníků chce skočit rovnou na tailwhip. My to chápeme! Ale hodně pomůže, když si nejprve dobře osvojíte bunny hop.

Když je koloběžka ve vzduchu, zadní nohou pošlete pneumatiku do rotace. Ve skutečnosti však musíte použít ruce a paže, abyste pomohli plošině objet celou cestu a po dokončení rotace na ni opět dopadnout. Pohyb můžete snadno nacvičovat s přední nohou na zemi, abyste získali dobrý cit pro načasování a koordinaci pohybů zadní nohy a rukou. Jinak prostě cvičte pořád dokola, dokud to nezvládnete! 

3: Barspin 

Otočte tyč jednou kolem vlastní osy.

Další trik, který spočívá ve zvednutí koloběžky ze země - jenže tentokrát je to tyč, a ne paluba, která se musí otočit o celou otáčku, než ji opět uchopíte rukama. 

Začněte otočkou tyče o 180 stupňů, kdy silnější rukou téměř přehodíte tyč do slabší ruky, zatímco je koloběžka ve vzduchu. Tento trik si můžete nacvičit tak, že necháte přední část koloběžky viset přes obrubník nebo podobnou překážku a necháte přední kolo volné, zatímco budete mít cit pro pohyb. Jakmile zvládnete barspin o 180 stupňů, můžete přejít k barspinu o 360 stupňů, při kterém nejsilnější rukou "hodíte" tyč a po úplném otočení ji silnější rukou opět chytíte. Poté můžete začít kombinovat tento trik s bunny hopem pro skutečný barspin na rovné ploše. 

4: Manuální

Jezděte na zadním kole koloběžky.

Dobrý manuál je především o cviku. Jde jednoduše o to najít správnou rovnováhu mezi příliš malým zdvihem, kdy se snažíte udržet přední kolo nad zemí, a příliš velkým zdvihem, kdy vám koloběžka pod nohama prostě uletí.
Začněte správným postavením chodidel. Jedna noha by měla být nad brzdou, zatímco druhá přímo před ní - tedy relativně daleko vzadu na palubě. Když se začnete naklánět příliš dozadu, použijte zadní nohu k úpravě rovnováhy. Když se začnete naklánět příliš dopředu, můžete změnit své těžiště tak, že si kleknete a zároveň se přitáhnete k tyči. To jsou dvě techniky, které se musíte naučit, abyste mohli regulovat rovnováhu po celou dobu jízdy na koloběžce po zadním kole. 

Stejně jako bunny hop je to trik, který otevírá dveře k parádním kombinacím a celému novému pytli skvělých manuálních triků na rovině i na manpadech. 

5: Fakie

Jízda pozpátku na koloběžce.

Když se naučíte jezdit fakie, otevřou se vám také všechny skvělé fakie triky, při kterých jezdíte na koloběžce pozpátku.

Nejjednodušší způsob, jak se naučit jezdit fakie, je jet pomalu nahoru po náspu nebo rampě a pak jet zpět fakie, přičemž vám cestou pomáhá gravitace. Opět je to trik, který stačí trénovat, dokud nebudete mít techniku jako součást přirozené svalové paměti, aniž byste o ní příliš přemýšleli. Proto ho čas od času cvičte, dokud nebudete mít stoprocentní kontrolu a rovnováhu v těle. 

6: Otáčení nosem

Otočte koloběžku o 180 stupňů a přitom (krátce) balancujte na předním kole.

Chcete-li provést otočení nosem, nakloňte se dopředu a "zatlačte" na řídítka, čímž koloběžku přetlačíte na přední kolo. Poté se nakloníte do strany a otočíte koloběžku o 180 stupňů, dokud nepoložíte zadní kolo zpět a nejedete fakie. Rychlá pirueta na předním kole, která vypadá cool a je účinným trikem pro otáčení za jízdy. 

Než se o tento trik pokusíte, ujistěte se, že dobře ovládáte jízdu fakie. Když se v něm opravdu zdokonalíte, můžete kombinovat otáčení s další otočkou o 180 stupňů ve vzduchu, čímž dosáhnete otočení o celých 360 stupňů. Jednoduchý trik a skvělá kombinace, která na rovině vypadá úžasně!

7: 180

Bunny hop s otočkou o 180 stupňů ve vzduchu.

Vaším dalším přirozeným postupem, jakmile se naučíte bunny hop, nose pivot a fakie, je 180 (jedna osmdesát). Při něm se v bunny hopu otočíte celým tělem a koloběžkou, dokud bezpečně nepřistanete ve fakie. Při prvních několika nácvicích 180 se ujistěte, že máte pokrčená kolena a že skok děláte silou.

Na rampě nebo nájezdu můžete také použít 180 a sjet dolů v normálním postoji, jako když jste jezdili nahoru. Je to tedy také způsob, jak trénovat 180, aniž bys musel následně jet fakie. 

8: One hander/no hander/no footer

Jakmile zvládnete základy, můžete své triky ve vzduchu na koloběžce zpestřit tím, že ve vzduchu na chvíli pustíte tyč jednou nebo oběma rukama - a pak před přistáním tyč opět uchopíte. To vyžaduje dobrou techniku a je to o něco vyšší úroveň než mnoho triků, které jsme popsali dříve. Čím výš však skáčete, tím je to jednodušší. 

Můžete také provést nofooter, což je trik, při kterém sundáte obě nohy z prkna, zatímco jste ve vzduchu. Poté se ti otevře celý svět divokých triků, při kterých můžeš s nohama dělat různé věci, kterým se říká něco speciálního - a rozhodně jsi jako jezdec na další úrovni.

Del